Τάβλι...παίξτε online

 Το τάβλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και πιό παλιά παιχνίδια στην ιστορία μαζί με το σκάκι. Το συναντάμε για πρώτη φορά στον Αιγυπτιακό πολιτισμό. Μετά από πολλές παραλαγές μέσα στο χρόνο φτάνει στην σημερινή του μορφή που είναι γνωστή σε όλους μας. Στην Ελλάδα παίζεται με τρεις διαφορετικές παραλαγες ("πλακωτό", "πόρτες" και "φεύγα"), ενώ στον υπόλοιπο κόσμο παίζεται μόνο η παραλαγη "πόρτες" και ειναι γνωστό σαν  Backgammon.
 Γενικός σκοπός όλων των παραλαγών  είναι να μετακινηθούν  τα 15 πούλια που έχουμε, από την αρχική τους θέση, στην θέση εξόδου και από κει να βγουν  έξω. Κάθε παίκτης όταν έρθει η σειρά του ρίχνει  δύο ζάρια, οι αριθμοί των οποίων θα καθορίσουνε την κινηση που θα κάνει  ο παίκτης στα πούλια του. Ενας ενδιαφέρον κανόνας που συναντάτε στο backgammon και που δεν υπάρχει στο ελληνικό τάβλι, είναι αυτός του "doubling". Σύμφωνα με τον κανόνα αυτό, κάθε παίκτης έχει την δυνατότητα κατα την διάρκεια μιας παρτίδας να προτείνει στον αντιπαλο  διπλασιασμό των πόντων που θα κερδιθούν από αυτόν που θα κερδίσει  την συγκεκριμένη παρτιδα του μάτς. Αν ο αντίπαλος δεν δεχτεί, χανει αυτομάτως την παρτίδα και ο άλλος περνει τους πόντους που αξιζε η παρτίδα μεχρι την στιγμή αυτή. Ο κανόνας αυτός πιστεύω ότι προσθέτει περισσότερη στρατηγική και σασπένς στο παιχνίδι και πρεπει  να τον λάβετε σόβαρα υπ' οψιν σας αν σκοπεύετε να παίξετε online για τον απλό λογο ότι  online θα βρείτε μόνο την παραλαγη   Backgammon ("πόρτες") η οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων συμπεριλαμβάνει τον κανόνα "doubling".

 Δεν θα εμβαθύνω περισσότερο με τους κανόνες του παιχνιδιού καθώς  δεν είναι αυτός ο σκοπός του  άρθρου. Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισότερα, πηγαίνετε στη σελίδα  http://www.cybercom.net/~damish/backgammon/bg-faq.html  , οπου μπορείτε να βρείτε τα πάντα  γύρω από το backgammon.

 Ας έρθουμε όμως τώρα στο κυρίως θέμα αυτού του  άρθρου που δεν είναι άλλο από το πώς μπορεί κανεις να παίξει τάβλι online στο internet. Κατ' αρχήν θα ήθελα να τονισω εδώ ότι κατα την γνώμη μου, το online παιχνίδι προσφερει πολυ περισσότερες συγκινήσεις από το να παίζεις με έναν άψυχο υπολόγιστη, αλλα άκομα και από το παιχνίδι με ένα φιλο. Oι λόγοι είναι πολλοί. Κατ' αρχήν εχεις την δυνατότητα να αναμετρηθείς  με χιλιάδες αντιπάλους, διαφορετικού επιπέδου και  δυνατοτήτων, από όλο τον κόσμο. Σου δίνετε λοιπόν έτσι  η ευκαιρία όχι μονο να δοκιμάσεις πραγματικα τις δυνατότητες σου αλλά και να γνωρίσεις καινουριους ανθρώπους και να κάνεις νέους φιλους.

 Στους περισσότερους επίσης servers που προσφερουν online ταβλι μπορεί κανείς να συμετέχει και σε διοργανώσεις όπως τουρνουα και πρωταθλήματα. Οπως καταλαβαίνετε με αυτόν τον τροπο το παιχνίδι αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον αφού εμφανίζεται έντονο το στοιχείο του ανταγωνισμού.

 Που μπορει όμως κανείς να παίξει online?.Σιγουρα θα βρείτε πάμπολλα site που προσφέρουν online ταβλι αν αρχίσετε να ψάχνετε. Για να σας γλιτώσουμε ομως από τον κόπο θα σας δώσουμε εδώ τις διευθύνσεις 2  server που κατα την γνωμη μας αξίζει να δοκιμασετε. Και οι δύο είναι εντελώς δωρεάν.

 Ο πρώτος είναι ο  WON.net. Προσφέρει παρα πολλα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου και του backgammon. Εχει ένα πάρα πολύ όμορφο γραφικό περιβαλον  ενω το προγραμα τάβλι ειναι η online έκδοση απο τη γνωστή σειρά  Hoyles. H διευθυνση του WON ειναι http://www.won.net

 Ο δεύτερος server είναι ο  MSN Gaming Zone της Microsoft. Η διευθυνση του ειναι http://www.zone.com .O server αυτός εκτος των άλλων σε προμηθεύει και με ένα μικρο προγραμματάκι επικοινωνίας, το "zone friends" με το οποίο σου δίνετε η δυνατοτητα να βλέπεις αν οι φίλοι σου που έχεις βάλει στη λίστα του είναι online στον server, καθώς και να ανταλάσετε γραπτά μυνήματα.

 Ενα δεύτερο θετικό και καλοδεχούμενο στοιχείο που συνανταμε στο zone είναι η έντονη παρουσία των ομάδων. Ετσι εδώ πολλοί παίκτες  οργανόνοντε σε ομάδες ανοίγοντας έτσι καινουριες προοπτικες παιχνιδιου όπως  τουρνουα και προταθλήματα ομάδων, όπου οι ομάδες παίζουν αντιμέτωπες, καθώς και εσωτερικα τουρνουα και προταθλήματα τα οποία οργανόνοντε απο τις ίδιες τις ομαδες και συμετέχουν μονο τα μέλη τους.

 Με τον καιρό έχουν δημιουργηθεί μερικές πολυ δυνατες και πολυπληθείς ομάδες που έχουν έντονη παρουσία στο zone, και που δεν υπάρχει περίπτωση να μην συναντήσετε μέλη τους καθημερινά στα διαφορα δωμάτια του zone. Μερικες από αυτές είναι οι zilla, oi BAA και οι EURO. Η EURO μαλιστα, στην οποία έχω την τιμή να είμαι μελος  :))   εχει την ιδιομορφία ότι αποτελείτε από άλλες υποομάδες που συγκεντρώνουν μέλη από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης, φτιαχνοντας έτσι μια ενιαία ευρωπαική ομάδα που αριθμεί αυτή την στιγμή πάνω απο 150 άτομα τα οποία αυξάνονται καθημερινα.  Υπαρχουν ετσι  οι  ΕU_ENG, EU_IT, EU_BE, EU_GR και παει λέγοντας. Οπως καταλαβαίνετε η EU_GR είναι η ελληνικη υποομάδα της EURO. Αριθμούμε αυτή την στιγμή γύρω στα 35 μέλη και αυξανόμαστε καθημερινα. Υπάρχει μια πολλή καλή οργανωση μέσα στην ομάδα, έχουμε το δικό μας εσωτερικο πρωτάθλημα, συμετέχουμε σε όλες τις διοργανώσεις της ΕΥΡΟ και δεν χάνουμε την  ευκαιρία να τιμήσουμε την Ελλαδα μας με την συμετοχη μας σε κάθε διοργανωση ομάδων που γίνετε. (Μαλιστα στα ραφια της ομάδας υπάρχει και ένα βαρύ κυπελο αφου καταφεραμε να παρουμε την πρωτη θεση στο πρώτο τουρνουα ομάδων του 2000).

 Aν ενδιαφέρεστε να γίνετε μέλη μας δεν εχετε παρα να πάτε  http://communities.msn.co.uk/greekteambackgammon και να συμπληρώσετε την αίτηση εγγραφής, ή να στείλετε email sto greekteambg@hotmail.com .

 Πιστεύω με αυτό το άρθρο να βοήθησα αρκετά όλους αυτούς που ενδιαφέροντε να παίξουν online τάβλι. Μην περιμενετε άλλο λοιπον....Lets play  backgammon!!!

 

Antonis Korniotakis